Αμερικανοί Οπλίζουν το stealth μαχητικό F-35 με πυρηνικά

Αμερικανοί  Οπλίζουν το stealth μαχητικό F-35 με πυρηνικά

newsweb.gr


Το Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε την παροχή χρηματοδότησης ύψους 349 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη υποδομών και για την εκτέλεση δοκιμαστικών πτήσεων στην Lockheed Martin για το stealth μαχητικό αεροσκάφος F-35 Lightning II Joint Strike Fighter, με σχέδιο να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, η σύμβαση θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2020 και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο χρηματοδότησης για έρευνα, ανάπτυξη, δοκιμή και αξιολόγηση από τις τρεις υπηρεσίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και το Υπουργείο Άμυνας., 


Επίσης, συμφωνήθηκε μια δεύτερη σύμβαση ύψους 83 εκατομμυρίων μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Lockheed Martin γ την ανάπτυξη και τον έλεγχο εξοπλισμού για την ανάπτυξη πυρηνικών δυνατοτήτων του F-35A, με το Πεντάγωνο να επιδιώκει τη μετατροπή του stealth μαχητικού σε αεροσκάφος που θα φέρει πυρηνικά και συμβατικά όπλα.

Η ανάπτυξη αυτής της δυνατότητας , καθώς επίσης η εκτέλεση των απαιτούμενων δοκιμών και πιστοποίηση αυτής της μετατροπής για το F-35A αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.  Η Πολεμική Αεροπορία σκοπεύει να τοποθετήσει τη πυρηνική βόμβα βαρύτητας “Β-61-12” στο F-35, ενσωματώνοντας το stealth μαχητικό στο αεροπορικό σκέλος της λεγόμενος “πυρηνικής τριάδας”.

Η “B-16-12” είναι η τελευταία αναβάθμιση της βόμβας Β-61, που έχει αναπτυχθεί ήδη από τη δεκαετία του 1960 και σήμερα η μόνη πυρηνική βόμβα βαρύτητας που αναπτύσσεται από την Πολεμική Αεροπορία, αν και διατηρεί ένα απόθεμα παλαιότερων, μεγαλύτερων πυρηνικά όπλα στο οπλοστάσιό της.

Η πυρηνική βόμβα βαρύτητας “B-61-12” έχει βελτιωμένη καθοδήγηση GPS και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν βελτιώσει σε τεράστιο βαθμό την ακρίβεια κατά του στόχου. 

Χάρη στα συστήματα που διαθέτει αναφορικά με την πυρηνική κεφαλή που φέρει , ο χρήστης μπορεί να επιλέξει και να ρυθμίσει ανάλογα την αποστολή αν θα την χρησιμοποιήσει σε τακτικό βομβαρδισμό του πεδίο της μάχης, με έκρηξη 0,3 κιλοτόνων ή αν επιθυμεί στρατηγικό βομβαρδισμό χρησιμοποιώντας την εκρηκτική ύλη των 350 κιλοτόνων.

Οι ΗΠΑ έχουν επί του παρόντος συμφωνία κοινής χρήσης με το ΝΑΤΟ για τα πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου της βόμβας “B-61”, στην επικράτεια των κρατών μελών. 

Τα μέλη του ΝΑΤΟ που θα αγοράζουν το stealth μαχητικό F-35 θα συμμετέχουν πιθανώς στο πρόγραμμα πυρηνικής ικανότητας του F-35, ώστε τα αμερικανικά όπλα να χρησιμοποιούνται από συμμαχικά αεροπλάνα, αν και ήδη πολλά πολλά ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη έχουν ήδη αυτή τη δυνατότητα λόγω της προαναφερόμενης συμφωνίας.

ροή ειδήσεων

imonline - Κατασκευή ιστοσελίδας στο Ηράκλειο

Τα νεώτερα άρθρα της κατηγορίας ΚΟΣΜΟΣ