Δεν υπάρχει ζήτημα διεκδικήσεων των ποσών αναδρομικά των συνταξιούχων

Δεν υπάρχει ζήτημα διεκδικήσεων των ποσών αναδρομικά των συνταξιούχων

newsweb.gr


«Δεν υπάρχει ζήτημα διεκδικήσεων των ποσών αναδρομικά με βάση την απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση που δικαιώνει δύο συνταξιούχους, οι οποίοι μάλιστα εισέπραξαν το ποσό που τους επιδικάστηκε.

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για πολύπλοκο νομικό θέμα ενώ σημείωσε ότι η απόφαση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου για τους δύο συνταξιούχους εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ του 2015, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. από το 2012 και μετά, κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ωστόσο, το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του, αλλά είπε το κράτος οφείλει να συμμορφωθεί με  την απόφαση αυτή από τη στιγμή έκδοσης και μετά, άρα δεν είχαμε αναδρομική ισχύ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επιπλέον ότι η απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ και γι’ αυτό το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος ευθυγραμμίστηκε με την απόφαση του ΣτΕ, γι’ αυτό και δεν εγείρεται περαιτέρω ζήτημα.

Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις εργατολόγων, αλλά και κυβερνητικών στελεχών πως τα αναδρομικά ανέρχονται στο υπέρογκο ποσό των 8 δισ., ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να σχολιάσει, κάνοντας μάλιστα λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί που ζητούν αναδρομικά από τη στιγμή της απόφασης του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, που ήρθε να ευθυγραμμιστεί με αυτή την απόφαση. Είναι αδύνατη η όποια εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για να δημιουργούμε πολιτικές εντυπώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ροή ειδήσεων

imonline - Κατασκευή ιστοσελίδας στο Ηράκλειο

Τα νεώτερα άρθρα της κατηγορίας ΠΟΛΙΤΙΚΗ