Η χαμένη Ατλαντίδα: Πλάτωνας ή Αριστοτέλης;(ΦΩΤΟ)

Η χαμένη Ατλαντίδα: Πλάτωνας ή Αριστοτέλης;(ΦΩΤΟ)

newsweb.gr


Ατλαντιδα: μια χαμενη πολη η αλληγορικος μυθος;

Οι ανακαλύψεις και τα όσα έρχονται στο φως από τους αρχαιολόγους κατά καιρούς είναι τόσο συναρπαστικά κάποιες φορές και ξεπερνούν κατά πολύ την φαντασία μας. Γεγονός που μας κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως και η αναζήτηση της χαμένης Ατλαντίδας δεν αποτελεί απλώς ένα μύθο αλλά μια πραγματικότητα η οποία μπορεί και να αποδειχθεί με τα χρόνια όπως τόσες άλλες.

Ο Αριστοτέλης βεβαίως μιλά με ειρωνεία για την Ατλαντίδα και λέει πως ο Πλάτων μόνος του έβγαλε την Ατλαντίδα από τα κύματα και μόνος του τη βύθισε. Ανάλογη δυσπιστία είχαν και οι αρχαίοι γεωγράφοι. Στους νεότερους χρόνους όμως υπήρξαν αρκετοί που υποστήριξαν ότι ίσως και να υπήρχε ένα νησί που βυθίστηκε. Ας δούμε τις βασικότερες θεωρίες γύρω από την συναρπαστική ιστορία της Ατλαντίδας. 

Διαφάνεια 2 από 30: The mystery of Atlantis dates back more than two thousand years, when Greek philosopher Plato wrote about the possible existence of the civilization of Atlantis in a dialogue.

Πως ξεκινησαν ολα

Στον Τίμαιο, ένα από τα τελευταία έργα του Πλάτωνα, ο Κριτίας αφηγείται τον περίφημο μύθο της Ατλαντίδας, όπως υποτίθεται ότι τον είχε ακούσει ο Σόλωνας από Αιγύπτιους ιερείς, οι οποίοι τον γνώριζαν επειδή ήταν καταγεγραμμένος στις ιερές γραφές τους. Πρόκειται για τον ίδιο μύθο που ο Πλάτων αφηγείται εκτενέστερα στον Κριτία. Τα συμβάντα εκτυλίσσονται 9.000 χρόνια πριν από την εποχή του Σόλωνα, όταν μια άλλη, αρχέγονη Αθήνα, απέκρουσε την επίθεση του πανίσχυρου νησιού του Ατλαντικού, της Ατλαντίδας. 

Οσα ανεφερε ο Πλατωνας

Σοφοί Αιγύπτιοι ιερείς είπαν στον Σόλωνα ότι πριν από 9.000 χρόνια, οι Αθηναίοι απέκρουσαν επιδρομή των Ατλάντων, που είχαν εξορμήσει από ένα μεγάλο νησί, έξω από τις Ηράκλειες Στήλες (Γιβραλτάρ), την Ατλαντίδα. Το νησί αυτό βυθίστηκε από ισχυρό σεισμό, που τον ακολούθησε κατακλυσμός.

Οι Θεοι

Αναφέρει επίσης ότι όταν οι Θεοί χώρισαν μεταξύ τους τη Γη, το νησί της Ατλαντίδας παρέμεινε στον Ποσειδώνα. 

Διαφάνεια 4 από 30: He also wrote that when the Gods divided the Earth between them, the island of Atlantis remained with Poseidon.

Θεωρια: Τα νησια μας

Τα νησιά μας αποτελούν από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς στον κόσμο και υπάρχουν κάποιοι που εξηγούν την γοητεία τους λέγοντας ότι το μυστήριο βρίσκεται εκεί. 

Διαφάνεια 18 από 30: The Greek Islands receive visitors from all over the world. Could the answers to the mystery of Atlantis be found here?

Σύμφωνα με την θεωρία αυτή η Ατλαντίδα συνδέεται με τον μινωϊκό πολιτισμό, την Κρήτη και την Σαντορίνη πριν τέσσερεις χιλιάδες χρόνια. 

Διαφάνεια 19 από 30: This theory connects Atlantis to the Minoan civilization, which inhabited the islands of Crete and Thera (Santorini) more than four thousand years ago.

Η θεωρία υποστηρίζει ότι η Ατλαντίδα του Πλάτωνα αποτελεί έναν ιδεατό πολιτισμό ο οποίος καταστράφηκε από τους Θεούς εξαιτίας των λαθών που έκαναν οι άνθρωποι. 

Διαφάνεια 27 από 30: This theory states that the Atlantis in Plato's writing was a fictional ideal civilization that suffered the wrath of the Gods due to human flaws.

Αποδειξεις;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Express, υπάρχουν εικόνες από τους δορυφόρους της Google Earth που δείχνουν μια μυστηριώδη κατασκευή στον ωκεανό η οποία οδήγησε τους αναγνώστες να αναρωτηθούν εάν πρόκειται όντως για την χαμένη Ατλαντίδα. 

Διαφάνεια 29 από 30: As reported in The Daily Express, images from Google Earth satellites show a mysterious structure in the ocean, leading people to question if it was the lost city of Atlantis.

Αληθεια η Μυθος;

Η αλήθεια δεν έχει ακόμη αποδειχθεί και το μυστήριο παραμένει για κάποιους μέχρι να προκύψουν νέα ευρήματα στο μέλλον που ίσως το διαλευκάνουν. 

Διαφάνεια 30 από 30: Is Atlantis just a creation from Plato or was it a civilization with remains waiting to be found?

ροή ειδήσεων

imonline - Κατασκευή ιστοσελίδας στο Ηράκλειο

Τα νεώτερα άρθρα της κατηγορίας ΠΑΡΑΞΕΝΑ